



site: http://www.petrut-calinescu.com/
Spatiu / culoare / forma / lumina / contrast / textura / grafica / fotografie
Artistul obisnuia sa spuna ca nu ii place sa vorbeasca despre operele sale si ca nu poate adauga mai mult decat a spus pe panza. Cei care isi doresc sa il cunoasca si sa il inteleaga trebuie sa ii priveasca lucrarile cu multa atentie. Gustav Klimt (1862-1918), a fost o figura controversata in arta si in special in epoca sa. Lucrarile sale au fost in permanenta criticate, fiind considerate prea senzuale si erotice, incarcate de un simbolism deviant. Faptul că împrumută teme din mitologie atenuează caracterul lasciv al compoziţiilor. Tablourilor sale le este foarte caracteristică paleta întreagă a culorilor deschise şi pure. Renunţând complet la perspectivă, pictorul aşează formele decorative în acelaşi plan cu siluetele personajelor. In ultimii 15 ani ai vietii, Gustav Klimt calatoreste foarte mult in Germania, Belgia si Italia. La Ravenna descoperă frumuseţea bazilicii San Vitale. Mozaicurile de inspiraţie bizantină, de un aur strălucitor, produc asupra lui o profundă impresie şi, ca efect, începând din acest moment foloseşte tot mai des placarea aurie.
Una din cele mai renumite picturi ale lui Klimt si favorita mea de altfel, este "Sărutul". Ea datează din asa-numita mai sus perioadă "de aur" a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului. Măestria decorativă a lui Klimt se poate observa pe exemplul oferit de covorul de flori întins la picioarele celor doi îndrăgostiţi, pe care figurile unite în îmbrăţişare au încremenit într-o imobilitate statuară.
Astazi picturile lui sunt considerate printre cele mai valoroase creatii ale unui artist vienez si nu numai.
Tabloul Portretul Adelei Bloch-Bauer s-a vândut la 19 iunie 2006 pentru suma record de 135 milioane de dolari. Cumpărător este miliardarul american Robert Lauder din New York pentru muzeul "New Gallery" finanţat de el.
Desi culoarea dominanta a complexului este albul, atmosfera si nuanta diferita a fiecarei zone, sunt create prin perdele de apa, pereti nuantati, si diverse texturi si tratamente, aplicate suprafetei peretilor. Fiecare piscina, pelicula de apa, piscina pentru copii, este proiectata, exprimata in asa fel incat sa formeze un “spatiu privat” unic pentru diferite tipuri de utilizatori. Acestea au aspect de zone imprejmuite ce functioneaza ca un buffer ce minimalizeaza ecoul si zgomotul – un aspect suparator al tuturor centrelor acvatice. Saunele, baile calde si cu apa rece, si zonele de spa cu hidromasaj definesc atmosfera de ingrijire si rasfat. Laguna exterioara face complexul mult mai atragator pe timpul verii.
Zona in care este amplasat complexul este intr-o masiva revitalizare. Se doreste ca aceasta zona sa fie transformata intr-un cartier destinat loisire-ului, culturii si shopping-ului. Cand va fi finalizata, zona va fi compusa din locuinte, un mare parc, cinema, piste de bowling, center comerciale, plus Sea&Sustinable Development Center proiectat de Jean Nouvel ce urmeaza a fi finalizat in 2011. Acesta din urma va fi un sala expozitionala pentru ambarcatiuni. Acesta va avea o structura metalica cu o inaltime de 120m, ce va domina vechiu port si va include sali de expozitie, un acvariu, o statie meteorologica, si un restaurant cu o panorama 360grade a portului Le Havre."
Mai multe poze pe: http://www.flickr.com/photos/clementguillaum/sets/72157606331384720/