duminică, 7 iunie 2009

Elemente urbane


{toate drepturile rezervate © 2008 by Cristina Peteu}

Coperta lucrarii mele teoretice la proiectul de diploma: "Mobilierul urban ca forma de comunicare in spatiul public".

Comunicarea explicita si comunicarea implicita

In fiecare zi, in fiecare moment, comunicarea face posibila coexistenta oamenilor. Comunicarea inseamna actiunea de a comunica si rezultatul ei. Comunicarea, informarea si mijloacele de comunicare depind unele de altele. Acesti termeni au sensuri diferite in functie de domeniile care au drept scop comunicarea informatiei. Mijloacele prin care se transmite sunt directe si indirecte.
Aplicate spatiului urban, identificam doua tipuri de comunicare: comunicarea explicita si comunicarea implicita. Aceste dimensiuni de comunicare sunt esentiale in cadrul orasului. Ele au drept scop influentarea vietii sociale colective din cadrul orasului si de a evidentia dinamismul sau.
Comunicarea explicita este reprezentata de toate piesele de mobilier urban care transmit direct informatia individului: panouri publicitare, afisele, semnele si simbolurile de orientare, etc. Ele sunt din ce in ce mai voluminoase si mai numeroase, atotprezente atat in oras, cat si in afara acestuia.
Comunicarea implicita se manifesta prin stilul si forma mobilierului urban, care construieste si sustine identitatea vizuala a oraselor sau a zonelor cu caractere specifice (locuri istorice, baze sportive, etc.).
Denumirea de mobilier public cuprinde o gama larga si diversa de mobilier amplasate pe domeniul pietelor, strazilor si parcurilor. Unele sunt functionale, cum ar fi pavajele si imprejmuirile, delimiteaza spatii urbane, pe cand monumentele si fantanile cu apa le infrumuseteaza. Exista elemente de completare a functiilor spatiilor orasenesti, cum ar fi chioscurile de presa sau statiile de transport in comun, in timp ce corpurile de iluminat stradale si indicatoarele prelungesc folosirea lor, precum si ofera o alta perspectiva nocturna asupra orasului (sunt foarte importante pentru ghidarea in spatiu).
Viata de zi cu zi nu poate fi inteleasa fara aceste piese de mobilier urban, precum cele destinate odihnei, informarii, salubritatii sau comunicatiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu