miercuri, 10 iunie 2009

Gustav Klimt

"Danae", 1907

"Gradina cu floarea soarelui", 1905

"Doamna cu evantai", 1917

"Water spertens II", 1907 (detaliu)

"Death and Life", 1911

"The virgin", 1912-1913

"Expectation", 1905-1909

"Hygeia", 1898 - lucrare distrusa in incendiul de la Immendorf Palace in 1945

"Copacul vietii", 1905-1909

"Sarutul", 1907-1908 in care elogiaza atractia existenta intre cele doua sexe.

"Portretul Adelei Bloch-Bauer", 1907

"Fiecarei epoci ii este caracteristica propria arta, iar artei - libertatea"

Pictor şi decorator austriac lider al avangardei vieneze şi unul din fondatorii Secesiunii. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluţii din istoria artei. Filozofia lor este căutarea adevărului despre existenţa umană. Fidel acestui ideal, Klimt îşi eliberează arta de tabu-uri. În 1905 ajunge însă în conflict cu artiştii ce i-au fost apropiaţi şi, ca urmare, rupe legăturile cu Secesiunea şi formează un alt grup, "Kunstschau" (Spectacolul de arta).

Artistul obisnuia sa spuna ca nu ii place sa vorbeasca despre operele sale si ca nu poate adauga mai mult decat a spus pe panza. Cei care isi doresc sa il cunoasca si sa il inteleaga trebuie sa ii priveasca lucrarile cu multa atentie. Gustav Klimt (1862-1918), a fost o figura controversata in arta si in special in epoca sa. Lucrarile sale au fost in permanenta criticate, fiind considerate prea senzuale si erotice, incarcate de un simbolism deviant. Faptul că împrumută teme din mitologie atenuează caracterul lasciv al compoziţiilor. Tablourilor sale le este foarte caracteristică paleta întreagă a culorilor deschise şi pure. Renunţând complet la perspectivă, pictorul aşează formele decorative în acelaşi plan cu siluetele personajelor. In ultimii 15 ani ai vietii, Gustav Klimt calatoreste foarte mult in Germania, Belgia si Italia. La Ravenna descoperă frumuseţea bazilicii San Vitale. Mozaicurile de inspiraţie bizantină, de un aur strălucitor, produc asupra lui o profundă impresie şi, ca efect, începând din acest moment foloseşte tot mai des placarea aurie.

Una din cele mai renumite picturi ale lui Klimt si favorita mea de altfel, este "Sărutul". Ea datează din asa-numita mai sus perioadă "de aur" a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului. Măestria decorativă a lui Klimt se poate observa pe exemplul oferit de covorul de flori întins la picioarele celor doi îndrăgostiţi, pe care figurile unite în îmbrăţişare au încremenit într-o imobilitate statuară.

Astazi picturile lui sunt considerate printre cele mai valoroase creatii ale unui artist vienez si nu numai.

Tabloul Portretul Adelei Bloch-Bauer s-a vândut la 19 iunie 2006 pentru suma record de 135 milioane de dolari. Cumpărător este miliardarul american Robert Lauder din New York pentru muzeul "New Gallery" finanţat de el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu