miercuri, 10 iunie 2009

Punct urban de informare si odihna






{toate drepturile rezervate © 2008 by Cristina Peteu}

Orasul evolueaza. Unele piese de mobilier urban dispar incet cu incet, in timp ce altele apar pe piata. Diverse motive au impulsionat realizarea de inovatii:
  • pentru a raspunde la cererea utilizatorilor sau a municipalitatilor
  • pentru ca unele piese de mobilier nu mai raspund nevoilor sau nu exista inca un obiect necesar pentru un anumit tip de spatiu public
  • pentru a creste oferta de pe piata
  • pentru a accentua perceptia vizuala si imaginea orasului
Odata cu integrarea in Uniunea Europeana a Romaniei, Bucurestiul a devenit capitala europeana. El si-a deschis portile unui flux de circulatie turistica de o anvergura foarte mare, insa are carente foarte mari in ceea ce priveste comunicarea identitatii orasului. In acest moment, singurul suport de informare asupra orasului sunt panourile cu harta Bucurestiului, care au si ele o varsta si nu mai corespund cu noile standarde de comunicare existente pe piata. Din aceasta cauza nu sufera numai turistii care vin sa viziteze orasul si se simt dezorientati intr-un spatiu din ce in ce mai aglomerat de panouri publicitare si mobilier urban implantat necorespunzator, ci si persoanele care traiesc in el.

In multe metropole din afara granitelor noastre sunt prezente asa-numitele infochioscuri sau infopointuri. Ele reprezinta o interfata intre oras si individ. Pentru a ne ridica la cerintele europene, si Bucurestiul trebuie dotat cu acest tip de mobilier urban. Este o nevoie reala, ca urmare a procesului de urbanizare si expansiune a orasului. Siturile din Bucuresti unde este necesar sa se implanteze un astfel de mobilier urban sunt cele de interes major si cu un flux de circulatie foarte mare: Gara de Nord, Primaria Generala si cele de sector, Piata Universitatii, Piata Unirii, Piata Charles de Gaulle, Piata Victoriei si Piata Romana. Pentru a se putea adapata si modela oricarui spatiu public, este recomandat ca mobilierul urban sa fie de sistem modular. Reprezinta un atu de design important pentru cultura romaneasca, mai ales in privinta actelor de vandalism. Din perspectiva evolutiei spatiului public, este de asemenea avantajos, permitand modificarea volumetriei mobilierului.

Acest tip de mobilier poate ajunge sa fie un reper in cadrul urban, in special datorita volumetriei impunatoare. El poate schimba destinatia spatiului unde este implemetat, transformand un spatiu de tranzit intr-unul de interes maxim social al orasului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu