luni, 8 iunie 2009

Les Bains des Docks





{fotografii de Clément Guillaume}

Les Bains des Docks. Jean Nouvel. Le Havre.

Nu este o lucrare noua, dar este una dintre favoritele mele si nu ma pot abtine sa nu o postez :D
"Complexul acvatic, proiectat de castigatorul premiului Prizker din 2008, arhitectul Jean Nouvel a fost deschis in portul istoric Le Havre. Inspirat de baile termale romane, complexul de 5000mp ofera o atmosfera linistitoare cu ajutorul luminii naturale ce are un efect linistitor asupra ochiului; acustica impresionanta satisface confortul sonor, iar piscina si diversele zone de tratament se ingrijesc de restul corpului.

Desi culoarea dominanta a complexului este albul, atmosfera si nuanta diferita a fiecarei zone, sunt create prin perdele de apa, pereti nuantati, si diverse texturi si tratamente, aplicate suprafetei peretilor. Fiecare piscina, pelicula de apa, piscina pentru copii, este proiectata, exprimata in asa fel incat sa formeze un “spatiu privat” unic pentru diferite tipuri de utilizatori. Acestea au aspect de zone imprejmuite ce functioneaza ca un buffer ce minimalizeaza ecoul si zgomotul – un aspect suparator al tuturor centrelor acvatice. Saunele, baile calde si cu apa rece, si zonele de spa cu hidromasaj definesc atmosfera de ingrijire si rasfat. Laguna exterioara face complexul mult mai atragator pe timpul verii.

Zona in care este amplasat complexul este intr-o masiva revitalizare. Se doreste ca aceasta zona sa fie transformata intr-un cartier destinat loisire-ului, culturii si shopping-ului. Cand va fi finalizata, zona va fi compusa din locuinte, un mare parc, cinema, piste de bowling, center comerciale, plus Sea&Sustinable Development Center proiectat de Jean Nouvel ce urmeaza a fi finalizat in 2011. Acesta din urma va fi un sala expozitionala pentru ambarcatiuni. Acesta va avea o structura metalica cu o inaltime de 120m, ce va domina vechiu port si va include sali de expozitie, un acvariu, o statie meteorologica, si un restaurant cu o panorama 360grade a portului Le Havre."

Mai multe poze pe: http://www.flickr.com/photos/clementguillaum/sets/72157606331384720/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu